Úterý 01.07.2025

reklama
  • Domů
  • Top
  • Životní styl
  • Celebrity
  • Kultura
  • Sport
Menu
  • Domů
  • Top
  • Životní styl
  • Celebrity
  • Kultura
  • Sport

Letní grilovací speciál – snoubení vepřového s vínem

Letní grilovací speciál – snoubení vepřového s vínem

V tomto díle o grilování se budeme věnovat vepřovému masu. Obecně je vepřové maso asi nejčastějším masem, které se při grilování používá. Zejména vepřová krkovička a „královna grilování“ – vepřová panenka. Samozřejmě můžeme grilovat i jemný bůček, vepřová žebírka nebo karé.

Aby však chuť masa vynikla, jsou důležité dvě věci.  Za prvé, je důležité maso dobře marinovat a okořenit a za druhé je velmi důležité, co k masu budeme pít. A o tom dnes bude náš článek. O marinádách a o vínech, která jsou k jednotlivým receptům vhodná.

Vepřová krkovička

Na gril je vhodná, když je nakrájená na plátky o váze cca 150 – 200g. Při grilování musí být pěkně opečená z venku, ale uvnitř musí zůstat šťavnatá. Marinád se k ní hodí opravdu mnoho a my jsme vybrali tuto. Do olivového oleje utřete stroužku česneku, přidejte trošku worcesteru, čerstvý tymián, sůl a čerstvě umletý pepř. Přidejte zrnka hořčice a trošku čerstvého zázvoru. Takto připraveným olejem několikrát po sobě potřete plátky krkovičky a nechte alespoň 12 hodin marinovat. Maso do sebe natáhne všechny chutě a na grilu se vám bude dobře grilovat. K takto připravené krkovici doporučujeme následující vína:

K tučnějšímu masu se skvěle hodí oranžová vína. Pro tento recept bychom doporučili Mtsvane Qvevri. Je to spíše jemnější oranžové víno, které nechá vyniknout všechny chutě masa.

V případě, že dáváte přednost červenému vínu, doporučujeme volit lehčí červené s jemnou tříslovinou. Mezi taková vína patří například Saperavi nebo Alexandrouli.

Vepřová panenka

„Královna grilování“. Dá se dělat na plátky nebo i v celku, záleží na náladě a počtu hostů. Vzhledem ke struktuře a výjimečnosti masa, vepřová panenka nepotřebuje nutně marinovat, ale pokud jste se rozhodli, že jí budete přeci jen marinovat, navrhujeme tuto přípravu.

Panenku odblaníme a nakrájíme na asi 4 cm kousky. Osolíme a opepříme. Do olivového oleje přidáme snítky čerstvého rozmarýnu, jemné plátky česneku a trošku brandy nebo whisky – dle chuti. Dodá masu výbornou chuť. Plátky masa přelijeme marinádou a necháme alespoň 6 hodin marinovat. Poté můžeme grilovat. Ideálním vínem k takovéto vepřové panence jsou:

Pokud máte v horkém dni chuť na bílé víno, pak určitě sáhněte po suchém bílém Rkatsiteli, které masu dodá skvělou kyselinu a kořenitost. Jestliže chcete vsadit raději na klasiku v podobě červeného vína, pak určitě neuděláte chybu s polosuchým Pirosmani nebo polosladkým Alazani Valley. Vyšší zbytkový cukr a tóny lesních plodů přidají marmeládový nádech celého pokrmu.

Vepřová žebra 

Kupte u řezníka masitá žebra. Někdy také baby ribs. Musí být opravdu masitá, jinak výsledek nebude nic moc. Masa bude málo a může se stát, že bude i přesušené.

Na dobrá masitá žebra jsme si pro vás připravili tuto marinádu. Do olivového oleje přidejte utřený česnek, několik stroužků, strouhaný čerstvý zázvor, sůl, bílý pepř, sójovou omáčku a uzenou papriku a dvě hvězdičky badyánu. Směs dobře promíchejte a pořádně s ním žebra potřete. Ať je na nich opravdu silná vrstva marinády. Takto potřená žebra zabalte do alobalu a nechte v chladu marinovat v alobalu 24 hodin. Poté žebra v alobalu vezměte a dejte na gril, přikryjte. Maso v alobalu obracejte, ať se pořádně propeče. Po 2-3 hodinách by maso mělo být měkké, a mělo by už skoro odpadávat od kosti. Vyjměte ho z alobalu a dejte na otevřený gril, aby se udělala kůrčička. Doporučujeme následující víno:

Suché červené Kvareli svoji elegantní tříslovinou podtrhne zážitek z této grilovací klasiky. Příznivci sladších vín mohou sáhnout po polosuchém Gagelani s tóny badyánu a hřebíčku, který se bude doplňovat s marinádou. Alternativou pro horké letní grilování může být i růžový Cabernet Savignon, pak ale doporučujeme víno řádně vychladit.

Vepřový bůček

Ideální na gril jsou plátky bůčku o tloušťce cca 1-2cm. Maso se dobře propeče a nebude tuhé. Je však potřeba ho dobře naložit. Do olivového oleje přidejte chilli /pozor, záleží, jak moc ostré maso chcete/, trošku medu, trošku citronové šťávy, sůl a čerstvě namletý pepř. Plátky bůčku potřete několikrát marinádou a nechte v chladu marinovat přes noc. K takovémuto bůčku z grilu se nejlépe hodí suché červené Mukuzani s tóny pepře a tabáku a intenzivní tříslovinou. A stejně tak dobrou službu vykoná Saperavi Cabernet.

Pokud si budete chtít objednat některá z doporučených vín k danému receptu, uveďte při objednávce kód JOGRILOVANI a dostane na objednávku 20-ti procentní slevu.

Krásné léto a nádherné grilování!

Předchozí článek

Tlustá Berta na Markétské pouti v Horní Plané

Další článek

Bude se Myslivcová vdávat? Na sobotu plánuje rozlučku se svobodou

reklama
reklama
reklama
reklama
  • Kontakt
  • Kontakt

Copyright © 2025 Celebrity News. All Rights Reserved

Spravovat souhlas s cookies
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Nutné Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}