Pátek 04.07.2025

reklama
  • Domů
  • Top
  • Životní styl
  • Celebrity
  • Kultura
  • Sport
Menu
  • Domů
  • Top
  • Životní styl
  • Celebrity
  • Kultura
  • Sport

Cider po španělsku: chuťový a kulturní zážitek, na který se nezapomíná

Cider po španělsku: chuťový a kulturní zážitek, na který se nezapomíná

Fermentovaný jablečný mošt, geniální nápoj, jehož historie se psala již nejméně sto let před naším letopočtem. Nejmasověji produkovaný cider sice pochází z Britských ostrovů, nicméně díky populárnímu španělskému seriálu La Casa de Papel se do hledáčku po celém světě dostal jeho jižanský sourozenec zvaný „sidra“.

Výroba moštu ve Španělsku sahá až do prvního století před naším letopočtem, v oblasti Asturie a Baskicka se jedná o nedílnou součást folklóru. Kolem sidry existuje mnoho tradic a oslav, rodinné ochutnávání prvního moštu přímo ze sudu a hostiny plné regionálních tapas. Není proto divu, že průměrná konzumace sidry je v těchto oblastech 50 litrů na osobu. Pokud chcete zažít skutečnou oslavu španělského cideru, vydejte se na asturský Nava Cider Festival.

Španělské jablečné mošty se zásadně liší od slavnějšího irského či britského typu tím, že za prvé nejsou sladké a za druhé jsou neperlivé. Mají ostrý říz, který vám umožní ochutnat přirozenou jablečnou chuť. K výrobě moštu se jablka sklízí v září a říjnu, obvykle se jedná o různý poměr až 20 odrůd, jejichž chuťové vlastnosti tvoří výsledný unikátní chuťový zážitek.

Po vylisování mošt kvasí zhruba pět měsíců v kaštanových sudech. Fermentace nejrozšířenější sidry natural probíhá pouze přírodními kvasinkami, které se nacházejí v jablkách, a nepřidává se žádný další cukr. Když je sidra připravená, má velmi suchou chuť, je zakalená a na dně má stále sediment, na rozdíl od čirých ciderů, na které jste možná zvyklí.

Ve Španělsku samozřejmě najdete i cidery podobnější těm, které se dají běžně koupit u nás, a to pod označením sidra gasificada. Jsou poměrně sladké, díky přidanému cukru, a kvasí se ve velkých nerezových tancích.

Před vychutnáním prvního loku osvěžující sidry může být neznalý návštěvník „Sidrerie“ poněkud v šoku. Španělé totiž podávají nápoj velmi zvláštním způsobem, který má však zásadní význam. Vyškolený „escanciador“ neboli obsluhovač cideru vezme láhev pravou rukou a zvedne paži nad hlavu. S rovnými zády a vážným výrazem ve tváři nalévá cider z výšky asi 60 cm do speciální sklenice z tenkého skla. Tímto manévrem se sidra provzdušní a získá bublinky. Zábava však nekončí! Sklenice se naplní vždy pouze na dva loky, které musíte vypít okamžitě, aby sidra nezvětrala. Večer v ciderovém baru je zkátka chuťový a kulturní zážitek který by neměl při návštěvě Španělska zůstat opomenutý.
Předchozí článek

Komplexní pomoc zajistí kvalitní život obětem války na Ukrajině

Další článek

Fantazie Charouz Racing System v Imole: Fittipaldi skončil druhý, další body zařídil Beckmann

reklama
reklama
reklama
reklama
  • Kontakt
  • Kontakt

Copyright © 2025 Celebrity News. All Rights Reserved

Spravovat souhlas s cookies
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Nutné Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}